viernes, mayo 12, 2006

15. Les Poteaux Carrés

In een reeks van Saint-Etienne gerelateerde observaties. De finale van Les Poteaux Carrés vond vandaag precies dertig jaar gelden plaats. Vandaag ook voor het eerst opgezocht wat die term nou eigenlijk te maken heeft met een voetbalfinale. De Vierkante Palen. Hampden Park had nog vierkante houten doelpalen in plaats van ronde waardoor de pech van Les Verts in de finale onlosmakelijk verbonden is geraakt met die term.



Dertig jaar geleden dus begon het aftakelingsproces van het modernisme in voetbal echt goed op gang te komen, nadat het in München 1974 tot een halt was geroepen. En dan loopt het van Sevilla 1982 rechtstreeks naar de puinhopen van Heizel.

Toevallig ook vandaag een van de beroemdste doelpunten uit het Franse voetbal gevonden. Bathenay’s sublieme gelijkmaker tegen Liverpool in 1977 (met supercool juichen.) Het had iedereen veel ellende bespaard als ze die wedstrijd niet in de laatste zes minuten uit handen hadden gegeven. En dan had hij niet zo'n vervloekte voetbalnostalgicus hoeven zijn.