miércoles, febrero 15, 2006

3. Haar (knippen van, ideaal)

Hij heeft van jongs af aan een hekel aan haar knippen. Zijn vader deed dat meestal met, terugblikkend, discutabele resultaten. Bovendien vindt hij dat hij toen langer haar had moeten hebben (ook al had hij daar als kind geen uitgesproken ideeën over). Later kwam hij er achter dan kappers teveel praten (zijn enige uitweg: voetbalpraat…helaas minder effectief bij kapsters en hij laat zich liever door vrouwen knippen, die wanneer ze goed zijn een beeld, een ideaal, nastreven.)

Hij laat zijn haar al jaren in een cyclus van 3 tot 5 maanden groeien. Er ontstaat tegen het einde een periode van ongeveer drie weken wanneer het “perfect” zit en daarna begint zijn gevecht tegen de wind en wildgroei van bakbaarden hem te ergeren.

Eigenlijk vindt hij dat mannen, een enkele uitzondering daargelaten, allemaal half lang haar moeten dragen. Een continuüm van de Klassieke Oudheid naar de Renaissance naar pre-Raphaelieten/Romantiek naar Rolling Stones naar Spacemen 3 naar Francesco Totti (zie foto). De aristocratische haardracht. Het mag echter onder geen beding over de schouders komen, een teken van primitiviteit.


Waarom eigenlijk kort haar? Zijn hypothese: het is een relatief recente (19e eeuwse?), Engelse uitvinding. Misschien Victoriaans al vermoedt hij dat het meer een product is van standaardisatieprocessen. Van het kostschoolregime en praktischer: lang haar als gevaar voor de coördinatie van de arbeider in de fabriek (wiens handen altijd vrij moeten zijn, de blik ononderbroken.)